Resipi Masakan Melayu Champa, Kemboja (2)

Salam ceria. Kali ni seperti yang dijanjikan saya nak berkongsi menu org Melayu Champa. Resipi ke-2 ni dipanggil gulai "Khor"- ayam/daging/tulang lembu/ikan patin.

Saya sendiri sudah 3x buat gulai Khor ni menggunakan daging lembu, ikan patin dan terbaru daging ayam. Cuma saya belum cuba lagi dengan tulang lembu. Lambat sangat nak empuk. Leceh betui..Hihii.

Kat bawah ni saya senaraikan bahan-bahan untuk resipi ni. Bahan-bahan ni untuk 6 ketul ayam (daripada ayam yang dipotong 12 bahagian) @ 2 ketul daging potongan saiz 5" x 2" @ 4 ketul ikan patin.


“KHOR AYAM @DAGING LEMBU @IKAN PATIN”

Bahan A:
2 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
3 biji bawang merah (yang saiz besar tu)
4 ulas bawang putih
2 ½ sudu besar serbuk lada hitam
¾  senduk kecil sos ikan (tambah bila perlu)


Bahan B:
6 ketul ayam (kalu guna daging lembu kena hiris nipis2 ye)
1 keping gula melaka 
1 ½ inci halia (dihiris nipis) 
Kicap pekat manis Cap Kipas Udang 
Garam secukup rasa 
Gula secukup rasa 
Air (10 cawan)

Cara-cara membuatnya:

Bahan A:-
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili kering yang telah direndam tadi hingga lumat.
- Masukkan sos ikan dan serbuk lada hitam bersama bahan2 yg ditumbuk td. Gaulkan dan ketepikan.

Bahan B:-
- Cairkan gula melaka dengan sedikit air
- Tambahkan 1 cawan air dan kemudian masukkan bahan tumbuk bersama gula Melaka yang dicairkan td. Kacau hingga mendidih.
- Tambahkan 5 cawan air. Biarkn mendidih.
- Bila mendidih masukkan ayam.
- Masukkan halia.
- Masukkan sedikit garam dan gula .Boleh tambah sedikit lg sos ikan tapi jgn terlalu banyak sbb sos ikan tu dah masin.
- Masak sampai ayam empuk dan “mesra” bersama bahan2 yg telah dimasak terlebih dahulu td.
- Tambahkan 4 cawan air lg. Biarkan mendidih kejap.
- Kemudian tambah garam dan gula secukup rasa sebagai “penyudah rasa”.


Nota:-
- Istilah “penyudah rasa” ni sy gunakan bagi 2x kerja penambahan garam dan gula dlm masakan.
- Menu ni juga sesuai utk  ibu-ibu dlm pantang yg telah sembuh jahitannya sbb di dalamnya ada dimasukkn halia dan bwg putih utk membantu mengeluarkan angin dlm badan.
- Gambar nnti sy "upload" lain kali ye..Lupa nk ambil gambar..hihii

Nak tahu? suami saya bagi saya 4 drp 5 bintang utk masakan ni..Okey la tu kan bg beginner sprt sy ni. Selamat mencuba!!!!





No comments:

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 ILHAM JARUM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.