Resipi Masakan Melayu Champa, Kemboja (3)


TOK SAM NENAS











Bahan A:
Daging (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dimayang bulat)
1 biji bawang besar (dimayang bulat)
1 biji cili merah (dimayang)
3-4 biji tomato saiz sederhana (dibelah 4)
2 keping hirisan nenas muda (tebal dlm 1cm , dicincang halus)
Kobis
¾  senduk Sos ikan (boleh tambah atau dikurangkan)
Air (dlm 10 cwn atau lebih)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan B:
4 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang halus)
Daun ketumbar( dimayang halus)
Sedikit minyak untuk menumis (1-2 sudu besar aje ye)

Cara-cara membuatnya:
Bahan A:
1.  Masukkan air ke dalam periuk. Masak atas api yang kuat hingga mendidih.
2. Bila air dah mendidih, perlahankan api. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar.
3. Masukkan hirisan daging. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sos ikan, nenas,tomato dan cili merah.
5. Masukkan pula garam dan gula. Masak hingga terasa effect daripada bahan-bahan di langkah 4 tadi.
6. Bila dah cukup rasa (mengikut selera anda), baru masukkan sayur kobis. Ini bagi mengelakkan kobis tadi masak layu.

Bahan B:
1. Tumis bawang putih hingga garing dan naik bau.
2. Taburkan bawang putih tumis dan hirisan daun ketumbar ke dalam masakan tadi.

Note: Setelah siap, jangan terus tutup masakan tadi bagi mengelakkan sayur masak layu.

No comments:

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 ILHAM JARUM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.