Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya Adilfitri buat para pengunjung blog ini serta Maaf Zahir dan Batin.

Agak lama saya tidak update blog ni. Sibuk memanjang..Kepada yang telah mengunjungi blog ini,terima kasih saya ucapkan.Namun,gerak hati ini dapat merasakan yang anda mungkin sedikit terkilan dengan isi kandungannya kan?Saya mohon maaf di atas kekurangan yang ada pada blog ini.Walau bagaimanapun, saya akan berusaha untuk sentiasa update post-post di dalam blog ini untuk tatapan anda.

Hari ini dah masuk hari ke-12 kita beraya,sekarang kita sudah boleh mula dengan puasa 6 pula.Saya sendiri pun belum lagi mula berpuasa lagi.InsyaAllah,sabtu ni dah boleh mula.Agak sukar juga kan untuk kita meninggalkan segala biskut dan kueh raya hari tu kan? Tapi lebih rugi rasanya sekiranya kita melepaskan pahala puasa sunat di bulan Syawal ni kan?Lagipun, selepas ni kita masih lagi boleh beraya,malahan lebih bererti dan memberi kesan pada jiwa kita kan?

Pada yang bakal menyambut raya puasa 6, saya ingin berkongsi satu resipi buat anda jadikan juadah berhari raya.Resipinya agak simple dan senang untuk disediakan.Namanya "Kek Batik Sayang".Resipi ni saya dapat daripada mak sedara saya.Tapi sumber asal resipi ni saya tak pasti makcik dapat kat mana.Kat bawah ni saya senaraikan bahan-bahannya ye:-)

Kek Batik Sayang
                                                      









 

Bahan A:
1 ketul mentega
1/2 cawan gula halus (guna aje gula pasir yang dikisar)
4 biji telur ayam (lagi bagus yang saiz besar)
Sedikit esen vanilla (1/2 penutup esen vanilla)

Bahan B:
1/2 tin susu pekat manis (guna yang tin kecil jer,tp saya guna 1 cawan susu krimer manis Marigold yang dirumus khas untuk kopi dan teh tarik-kurang skit kemanisannya)
1/2 cawan air suam
7 sudu besar milo
7 susu besar serbuk koko (sebaiknya yang bertimbang tu)
1 paket biskut Marie (pecah-pecahkan kepada 4 bahagian) -saya guna Big Marie Milk Flavour 210g  keluaran Julie's yang mengandungi 6 convi-packs.

Cara membuatnya:
Bahan-bahan A:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul hingga kembang.

Bahan-bahan B:
- Campurkan milo, serbuk koko dan susu. Kacau sehingga milo dan serbuk koko tidak berketul.
- Kemudian masukkan air suam. Kacau sehingga rata.
- Campurkan bahan A dan B di dalam satu periuk. Masak di atas api yang kecil sehingga bancuhan menjadi  pekat dan mendidih.
- Masukkan biskut Marie yang telah dipecah-pecahkan tadi. Kacau sehingga rata. Tutup api.
- Tuangkan ke dalam loyang dan tekan-tekankan.
- Apabila acuan sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais.

**Rasanya cukup enak dan manisnya sedang-sedang sahaja.Suami saya yang tak suka makan makanan bercoklat pun sukakannya..Selamat mencuba:)




No comments:

Post a Comment

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 ILHAM JARUM |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.